הבינו שהילד חווה פחד ממשי. אם צריך, רדו לגובה העיניים שלו וראו את הפחד. כשילדים פוחדים הם נוטים לגמגם או לדבר במהירות ובאופן לא ברור, הם יכולים לנשום במהירות ובכבדות, להזיע, לבכות, לחוות כאבים באזורים שונים בגוף או לפתח תסמינים אחרים. ילדים קטנים גם עלולים לא לדבר מרוב "הלם" (Freeze).
- תנו לגיטימציה לפחד וגלו אמפתיה לילד – אך במידה: לדוגמא: אמרו לו "אני מבין שאתה שהמפלצת מפחידה אותך.. זה בסדר לפחד". הימנעו מזלזול בתחושת הילד (לדוגמא, הימנעו ממשפטים כמו "זה טיפשי לפחד מחושך, או ג'וק זה בכלל לא מפחיד...") כיוון שזה רק ילמד אותו שאין טעם לבוא אליכם כשהוא יחוש תחושות לא נעימות כמו פחד, או אולי גם תחושות לא נעימות אחרות. הימנעו מלהציג באופן תמידי הזדהות כגון "גם אני פוחד מחושך או מנחשים או ...." כיוון שהילד עלול לפתח מנגנון שיפוט שאומר כי רק אם מה שהוא פוחד ממנו הוא גם מה שאתם פוחדים ממנו, זה לגיטימי לפחד מאותו דבר. הדבר יכול להקשות עליו בהתמודדות עם פחדים שייחודיים לו – שלב שנחוץ להתפתחותו האישית. הימנעו מלהיות יותר מדי עסוקים בפחד – כי אז הילד עלול להשתמש בפחד כמוטיב שמגייס אתכם ומקנה לו תשומת לב הורית.
- בקשו תיאור ספציפי של מושא הפחד. ככל שמדברים יותר על הנושא או מנתחים אותו, הוא הופך להיות יותר מוכר ולכן פחות מפחיד. שאלו את הילד על איך נראה מושא הפחד, מה מפחיד אצלו? איזה קול יש לו? אילו צבעים וכדומה.
- העבירו לילד בהדרגה את האחריות הסופית להתמודד עם הפחד. אל תגוננו עליו. אם תגוננו עליו זה רק יחזק את תחושת חוסר הביטחון שלו ואת התפיסה שהוא לא מסוגל להתמודד עם הפחד. לדוגמא: פחד ממפלצות שמביא לכך שהילד ישן עם ההורים, מביא את הילד לחשוב שרק ההורים יכולים לעזור להתמודד עם המפלצות ושלו, אין את הכוחות לעשות זאת לבד.
- נסו לבחון אם אפשר לראות את מושא הפחד באור אחר. דוגמאות: אולי המפלצת יורקת אש כי זו הדרך שלה לומר שהיא פוחדת להיות לבד ורוצה חברים?.... אולי הכלב שנובח דווקא נורא מתרגש לראות ילדים ולא כועס עליהם....
- בקשו מהילד להעלות רעיונות איך אפשר להתמודד עם מושא הפחד. האם חרב מנצחת אותו? האם יש מילת קסם שמעלימה אותו? האם אפשר ליצור מפלצת דימיונית וטובה שתפקידה להגן על הילד שאם הוא צריך עזרה, הוא קורא לה והיא והוא ביחד מנצחים כל אויב רע?....
- אם צריך, העלו אתם רעיונות כיצד הילד יוכל להתמודד עם מושא הפחד וראו למה הילד מתחבר.
לתיאום פגישה ניתן להתקשר ל- 077-3201500 או 052-3204949
או לפנות לדוא"ל ely.saggie@gmail.com
קליניקה: רמת השרון (אזור תל אביב)
או לפנות לדוא"ל ely.saggie@gmail.com
קליניקה: רמת השרון (אזור תל אביב)